Din enigmele istoriei                                                                  

          A fost  Marele Hasdeu francmason sau nu?

Hasdeu in Minerva 1933 Cluj colectieSigur că nu este o întrebare retorică ci o întrebare cognitivă, științifică dacă vreți. Înainte de a studia subiectul în cauză, m-am documentat din mai multe surse și izvoare printre care sunt: Olimpian Ungherea Misterele templului masonic (București, 2004), Oleg Platonov Zagadka sionschih protocolov (Moscova, 2005),Oleg Platonov Kriminalinaia istoria masonstva 1931-2004 (Moscova, 2005),Oswald Wirth Francmasoneria pe înțelesul adepților săi (București, 2005), Paul Ștefănescu Misterele Francmasoneriei (București, 2004). Nu au fost lăsate fără atenție nici multiplitatea enciclopediilor din Colecția Moștenire de Carte Veche și Rară și Colecția Specială Hasdeuiană aflate în posesia prestigioasei Biblioteci Municipale B.P.Hasdeu din Chișinău.

Procesul de cercetare de obicei este unul îndelungat, deoarece pe parcurs apar noi și noi informații, care pot fi luate ca bază sau tangențiale și continuă la nesfârșit. Despre masoni am mai scris cu 8 ani in urmă, materialul l-am numit 1942: Masonii în vizorul poliției române. Documente de arhivă.

Cu regret, deși materialul era excepțional de interesant (și nu din lipsa mea de modestie, ci din faptul că la baza lui era pusă o informație secretă a siguranței române din 1942, o analiză amplă cu multe date confidențiale) l-am propus spre publicare la mai multe ziare și reviste, care sunt considerate de dreapta din Republica Moldova( Flux, Glasul Națiunii, Ziarul de Gardă, Literatura și Arta, Timpul și altele) toate au refuzat să-l publice sub diferite motive, îl vom publica mai târziu, s-a pierdut, nu l-am primit, nu este subiect de interes public etc. Atunci nu aveam nici un portal în Internet și posibilitatea de a vedea  articolul publicat era redusă la minimum. Situația a fost salvată de prietenul și mentorul meu, acum regretatul profesor Gheorghe Buzatu, care l-a publicat la Iași și în Biblioteca vitruală a Elenei Cojocaru (http://biblioteca-virtuala.blogspot.md/2008/07/alexandru-moraru-1942-masonii-in.html). După doi ani, în 2010 al deschis primul meu blog Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru, (care până în prezent este citit de mai bine de 216 000 de cititori din 100 de țări) în care l-am publicat din nou, considerându-l important https://mazarini.wordpress.com/2010/06/25/1942-masonii-in-vizorul-politiei-romane/ În respectivul material de arhivă, la capitolul 3,  alături de alte informații, găsim un fragment unde se menționeaza că:
Prima lojă înfiinţată în Basarabia a fost cea de la Chişinău , numită „Lumina” în
1923 , după care au apărut o mulţime de alte loje în toate oraşele basarabene.
În Chişinău au mai fost organizate de „Marea Loje Naţională a României” ca
secţiuni ale ei , lojile :
Loja „ Libertatea”, Loja „ Bogdan P.Haşdeu” (atenționat de noi -Al. M) , Loja „C.Negruzzi” , Loja „Basarabia”, etc.
     Între membrii cunoscuţi în localitate figurează următoarele persoane , dintre care unii au avut un rol de conducere în viaţa politică şi socială a acestei provincii 1. Pan Halipa, fost ministru; 2. Sergiu Niţă, fost ministru; 3.Gheorghiade St., fost Director al Şcolii Normale de băieţi; 4. Profirii Nicolae, fost Director al Drumurilor din Basarabia; 5. Bender Cristea, farmacist; 6. Cazacliu Grigore, fost Rezident Regal; 7. Georgescu Vrencea, Consilier Curtea de Apel; 8.Ionescu Dârzeu Eugen , Consilier Curtea de Apel; 9. Sava Aurel , Consilier Curtea de Apel / toţi 3 în prezent la Bucureşti; 10. Stere C. Gheorghe , fost magistrat , deportat; 11.Ebervain Alexandru , director al Şcolii Comerciale de băieţi; 12. Stere Roman , fost inspector General Viticol ; 12. Diaconescu Dumitru, colonel în rezervă , farmacist ; 14. Simionescu Roman , profesor, în prezent director al Şcolii de Bele- Arte din Iaşi; 15. Scheibler Reinhold, profesor, azi în Germania; 16. Preot Gr. Zaharescu, profesor .

Nu ne vom opri la conținutul fragmentului  extras din document, ci vom menționa, că una din lojele deschise la Chișinău (după cum observați) era numită Bogdan P. Hasdeu, fapt care ne duce la gândul, că denumirea lojei nu este dată întâmplător, deoarece Constantin Negruzzi a fost  și el mason. Dar acest lucru nu dovedește nimic, Hasdeu a fost o personalitate vastă, un enciclopedist și numele lui putea fi dat și unei instituții de stat și unei organizații, oricare n-ar fi ea. Dacă o școală poartă numele de exemplu al Marelui Eminescu, acest lucru nu înseamnă că patriotul și poetul Mihai Eminescu a învățat în această școală, sau este de baștină din acest sat?!

Ilustri francmasoni coperta 001În secolul XIX un număr considerabil de personalități marcante din cultură, artă, știință au făcut parte din unele structuri francmasone. Printre aceștea se număra: Ion Inculeț, Tache Ionescu, Garabet Ibrăileanu, Mihail Cogălniceanu, Pan. Halippa, Octavian Goga, Ion Ghca, Alexandru Ioan Cuza, Ion și Dumitru Brătianu, Gheorghe Asachi, Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu, Aleco Russo și mulți alții. Cât despre B.P. Hasdeu n-am știut și nici nu știm. Cu toate acestea, în procesul de investigație documentară, am dat peste un volum, care se afla chiar în biblioteca mea personală. O carte pe care am cumpărat-o când am fost pentru prima dată la Iași și se numește Iluștri francmasoni, semnată de Emilian M. Dobrescu apărută la Editura Nemira din București în 1999. La pagina 155-156 găsim următoarea informație care încearcă să ne dovedească că Marele cărturar a făcut parte din această organizație ocultă. Să urmărim textul cu pricina:

Hasdeu, Bogdan Petriceicu (1838-1907), scriitor, lingvist, folclorist și istoric. Militant unionist, antidinastic, antijunimist. Președinte al Asociației enciclopedice române și membru al unor societăți științifice străine din Baltimor, Cracovia și Paris. Membru al Docietății Academice Române (1877) și vicepreședinte , mai multe rânduri,  al Academiei Române, în perioada 1885-1906. A scris versuri romantice (Sarcasm și ideal),proză realistă (Duduca Mamuca) și istorică (Ursita), dramă istorică (Răzvan și Vidra), comedie (Trei crai de la Răsărit). Spirit enciclopedic, a bus bazele lingvisticii,filologiei și lexicografiei științifice românești, fiind  primul lingvist român care a folosit metoda comparativ-istorică. A formulat teoria circulației cuvintelor (Cuvinte den bătrâni) și a proiectat un vast dicțional al limbii române(Etymologicum Magnum Romaniae). Nu se cunosc locul și data inițierii sale.Următoarele cuvinte, care îi aparțin, pot fi considerate relevante în ceea ce privește aderența la Ordin: Ce este Românismul? El este pentru noi prima condițiune ca să putem iubi Umanitatea. El este pentru noi prima condițiune ca să putem iubi Libertatea. El este pentru noi prima condițiune ca să putem iubi Adevărul. Românismul este Umanitate, Libertate și Adevăr.

Nu este exclus,că B.P. Hasdeu, alături alte personalități românești ale timpului să fi făcut parte din Ordinul nominalizat, dar atat timp, cât Nu se cunosc locul și data inițierii sale,nu putem face o asemenea afirmație. Nu-i documentul, nu-i afirmația! Nu ne rămâne decât să considerăm subiectul deschis, fapt care ar însemna că vom mai reveni.

Alexandru Moraru, Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu

SURSA: http://www.vechisirare.wordpress.com

Despre Cronicaru

Alexandru Moraru, Istoric-arhivist, publicist, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, autor și editor al multor culegeri de documente de arhivă, menționate la Salonul Internațional de Carte din 2010 și 2015, iar cartea Basarabia: Scrisori către Mareșal a intrat în topul celor 10 cele mai citite cărți din Republica Moldova pentru anul 2014

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s