O ÎNTÂLNIRE DE SUFLET CU GENERALUL ION COSTAŞ ÎN OBIECTIVUL CRISTINEI COSTOV
AUTOR IMAGINI: Cristina Costov (Chişinău)
La 2 martie 2016 la Biblioteca Centrală B.P.Hasdeu în cadrul comemorării eroilor căzuţi în războiul ruso-moldovenesc din 1991-1992 pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova a fost organizată o întâlnire de suflet cu generalul de aviaţie militară, primul ministru al apărării din Republica Moldova, un Mare Bărbat al Neamului Românesc din Basarabia, un patriot cu o verticalitate de invidiat, un Om excepţional Ion Costaş.
Generalul Costaş a fost întâlnit de directorul Bibliotecii Centrale B.P.Hasdeu, doamna Savella Starciuc, care i-a înmânat un frumos buchet de flori, mulţumindu-i faimosului militar pentru acceptul dânsului de a fi invitatul Bibliotecii Centrale Hasdeu în această zi comemorativă.
După o scurtă prezentare a personalităţii Ion Costaş, făcută cu cunoştinţă de cauză de către moderatorul Alexandru Moraru, istoricul-arhivist, publicist şi şef oficiu Colecţii de Carte Veche şi Rară la Biblioteca Centrală Hasdeu, cuvânt s-a oferit invitatului de onoare domnului general (r) Ion Costaş. Domnia sa a povestit cu amărăciune despre acest război nedeclarat, acest război nefinisat…, acest război pierdut; despre pierderile umane, pierderile teritoriale, despre laşitatea şi trădarea conducerii republicii de atunci şi despre acelaş proces, care durează până în prezent.
Invitatul Bibliotecii Centrale a vorbit şi despre cărţile sale, mai bine zis despre cartea sa Transnistria- un război nedeclarat 1990-1992, carte care a devenit de referinţă pentru elevi, studenţi, profesori, savanţi, care studiază acest capitol la istoriei noastre; carte, care a apărut în limbile română, rusă şi engleză.
În cadrul acestei întâlniri, a mai participat cu o scurtă intervenţie şi domnul Anatol Croitoru, un erou al operaţiilor militare în cadrul acestui război sângeros. În cele din urmă, invitatul de onoare a răspuns la întrebările publicului.
Cor. Secretele Istoriei cu Alexandru Moraru